Algar do Carvão: wandel in een actieve vulkaan op Terceira

De Algar do Carvão zijn grote vulkanische grotten op het eiland Terceira. Je kunt hier in de vulkaan afdalen. Deze vulkanische grotten zijn ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan. Ze zijn zeker een aanrader om te bezoeken als je Terceira bezoekt. In dit artikel laten we je weten hoe een tour naar Algar do Carvão eruit ziet, waar je rekening mee moet houden en waar je tickets kunt bestellen.

Wist je dat deze ‘vulkaan’ heel bijzonder is. Dit is een zogenoemde empty vulcano. Hiervan zijn er slechts 3 ter wereld! Eentje ervan vind je op IJsland (maar daar kost toegang meer dan €300!). En eentje vind je dus op Terceira. Een empty vulcano betekent dat in de krater van de vulkaan kunt afdalen en je de magma kamers kunt bekijken. Dat is echt heel bijzonder! Normaal stort een vulkaan namelijk in, maar deze is intact gebleven. Het is zelfs de enige vulkaan waar je te voet kunt afdalen.
Wat ook uniek is, is dat je hier veel stalagmieten en stalactieten kunt vinden. Deze zijn gevormd als gevolg van de stolling van silica in het magma. Silica is een stofje wat ervoor dat de magma stroperig wordt 😊 Het is dé plek op aarde met het hoogste aantal silica stalactieten.

Algar do Carvão: wandel in een actieve vulkaan op Terceira


Algar do Carvão
Algar do Carvão: de vulkanische grotten van Terceira
© De-Azoren.nl

Tickets voor Algar de Carvão

🎟️ Boek hier je tour naar de vulkanische grotten van Algar de Carvão
Kinderen mogen voor de helft van de prijs mee.

Tip: je kunt kan ook kiezen voor een combiticket. Hiermee heb je ook toegang tot de grotten van Gruta do Natal. Je bent dan een stuk goedkoper uit. 🎟️ Bestel hier je combi-ticket.

Wat is Algar de Carvão?

De Azoren liggen op maar liefst 1766 vulkanen!! Algar de Carvão is er eentje van. Deze vulkaan is echter niet meer actief. Nu is het een 90 meter diepe grot, welke duizenden jaren geleden is ontstaan door vulkaanactiviteit. Na een uitbarsting ontstond er een grote luchtbel. Deze luchtbel zorgde voor de grotten.

Je kunt de grotten bezoeken. Via de lange vulkaantunnel kom je uiteindelijk op het laagste punt van de grot. Dit wordt ook wel het hart van Terceira genoemd. Hier vind je een prachtig blauwgroen meer 😍 Dit adembenemende plaatje is één van de best bewaarde geheimen van Terceira.

Side note: Maak je geen zorgen, in Algar de Carvão is al eeuwen géén vulkanische activiteit.

Een bezoek aan Algar de Carvão is one of a kind ❤️ In de vulkanische tunnel zie je zwartgeblakerde muren en grote rotsen met prachtige varens en mos. Je voelt je nietig als je midden in een natuurfenomeen als deze staat. Het is één van de meest bezochte en indrukwekkendste trekpleisters van Terceira. Dat betekent echter niet dat je lange wachtrijen en hordes met toeristen moet verwachten. In het hoogseizoen zal je maximaal met ongeveer 15 mensen beneden in de grot zijn. Hoe bijzonder?!

Wist je dat de letterlijke vertaling van Algar de Carvão ‘grot van kool’ betekent? 

Zo ziet een tour in Algar de Carvão eruit (onze ervaring)

Algar de Carvão bevindt zich op slechts 12 kilometer afstand van de hoofdstad van Terceira, Angra do Heroísmo. Het is makkelijk te bereiken met een huurauto. Onderweg zie je (een hoop) blauwe hortensia’s, een glooiend landschap en heel veel groen 😍 Je kunt er ook voor kiezen om een tour te boeken. In dat geval word je opgehaald- en teruggebracht bij je hotel.

De ingang van Algar de Carvão is het tegenovergestelde van de grot en de omgeving: zeer ingetogen en onopvallend. Het is namelijk een heel gewoon stenen gebouw. Hier begint de tour naar het ‘hart van Terceira’. Laatste kans om nog even een tussenstop te maken bij het toilet of om je alvast in te lezen over de geschiedenis bij de posters die er hangen.

Algar de Carvão informatie

Via een trap kom je bij de tunnel die je leidt naar de lavabuis, maar ook hier krijg je nog geen indruk van alle pracht en praal die je straks tegemoet gaat wandelen. De tunnels worden steeds een beetje smaller en op het moment dat je het té krap vindt worden is er licht, je bent bij Algar de Carvão!!

Tip: bezoek ook de grot Gruta do Natal. Deze lavagrot ligt er vlakbij, dus leuk om met elkaar te combineren 😊

tunnel naar Algar-do-Carvao
De tunnel naar Algar do Carvão

Algar de Carvão is verdeeld in drie delen: de schoorsteen, de kathedraal en het meer. We bevinden ons nu in de schoorsteen, van waaruit in totaal 338 stenen treden naar beneden afdalen in de put van de vulkaan.

Op dit moment ben je ongeveer 45 meter diep en als je naar boven kijkt zie je de indrukwekkende opening van de grot. De grillige muren zijn bedekt met een gevarieerd plantenleven en zelfs vogels zoeken hier soms een toevluchtsoord. Het licht wat de grot binnen schijnt maakt de hele ervaring zelfs een beetje magisch. De kans is groot dat jij en je medereizigers allemaal stil zijn gevallen, het is namelijk een imposant en surreëel beeld.

Rondom druipt het constant; mos en begroeiing aan de buitenzijde absorberen regenwater als een spons. Dit loopt door de rotsen weg en veroorzaakt permanente regen en mist. De vochtige lucht is een beetje zwaar om in te ademen.

Algar do Carvão vulkaan Terceira

Heb je alles een beetje in je op kunnen nemen? Dan is het tijd om met de trap naar beneden af te dalen. De muren worden langzamerhand minder groen, er vallen druppels op je hoofd en de stenen lijken nog ruwer te worden. Natuurlijk licht komt niet zo ver naar beneden en planten kunnen hier dus niet meer groeien. Je ogen wennen aan het minimale licht en je komt onderweg stalactieten en ijzerafzettingen tegen. Let ondertussen wel goed op waar je loopt, door de vochtigheid kan de trap hier en daar een beetje glad zijn. 

Tip: Je ziet hier ook bijzonder stollingsgesteente wat ‘obsidiaan’ heet. Het is een natuurlijk voorkomend vulkanisch glas. Het wordt gevormd wanneer lava die uit een vulkaan snel afkoelt met minimale kristalgroei. Het is mooi om te zien, dus kijk goed om je heen of je het kunt vinden! 😊

stalagmieten en stalactieten in de Algar do Carvão vulkaan op Terceira
Stalagmieten en stalactieten in de Algar do Carvão
Algar-de-Carvao terceira
©De-Azoren.nl

Wist je dat er in de grot verschillende gidsen lopen? Ze leggen je graag meer uit over het ontstaan en de geologische kenmerken van Algar de Carvão – helemaal gratis en voor niks! 🙂

Als je de trap helemaal af bent gelopen kom je bij de hidden gem. Een prachtig groenblauw meer, ontstaan uit regenwater. Buiten de zomer om kan dit water wel 15 meter hoog staan! Bij ons stond het 11 meter hoog. Na de zomer kan er soms helemaal geen water staan (september/oktober). Een paar foto’s kunnen zeker niet ontbreken, maar neem daarna de tijd om vooral zelf dit prachtige stukje natuur te bewonderen. Het druppelen van het water geeft hier een griezelige echo. Je ziet ook dat mijn camera op de druppels heeft scherpgesteld 😜 De enige levensvormen zo ver beneden zijn bacteriën, spinnen, duizendpoten en kevers.

water in Algar de Carvao
Het water, onderin Algar de Carvão ©De-Azoren.nl

Tip: Vind je het geen prettig idee om 90 meter diep te gaan? Geen zorgen, het is geen verplichting. Er zijn verschillende plekjes in de grot waar je alles rustig kan bewonderen.

Afdalen in de Algar de Carvão is een avontuur, een onvergetelijke ervaring en een échte kennismaking met Moeder Natuur.

Wanneer kun je Algar de Carvão bezoeken?

Om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat is het goed de openingstijden even te checken. Dit zijn de openingstijden van Algar de Carvão.

Van 25 maart tot 15 oktober is Algar de Carvão dagelijks geopend van 14:30 uur tot 17.00 uur.
Deze beperkte openingstijden zijn om de vulkaangrot te beschermen. Het bezoek, maar ook de lichten zorgen ervoor dat de grot beschadigd raakt.
In het laagseizoen, van 17 oktober tot 23 maart, is de grot gesloten op maandag, donderdag en zondag. De andere dagen is een bezoek mogelijk van 14:30 uur tot 17 uur. Aan het einde van de dag is het een stuk rustiger dan aan het begin, maar ga niet te laat.

🎟️ Boek hier je tour naar de vulkanische grotten van Algar de Carvão
Kinderen mogen voor de helft van de prijs mee.

Praktische tips

  • Draag eventueel een regenjas met capuchon – ook op zonnige dagen komen er veel druppels water naar beneden.
  • Goede schoenen is niet perse nodig, maar wel aan te raden! Het is geen lastige wandeling, maar je loopt wel veel.
  • Zorg dat je warme kleding draagt of bij je hebt. Ook midden in de zomer is het op 90 meter diepte echt wel een beetje fris.
  • Heb je last van claustrofobie? Alleen de begintunnel naar de grot toe kan op sommige plekken smal aanvoelen, maar de lavatunnel is zeer groot en voelt ook ruim aan.
  • Houd er rekening mee dat er meer dan 300 treden naar de vulkaan zijn. Elke stap die je naar beneden zet, moet je weer omhoog doen 😜